Tell me about yourself: Što i kako reći na razgovoru za posao?

 In Psihologija na poslu

Tražite posao? Bili ste na razgovoru za posao? Niste odgovorili na željeni način na postavljena pitanja? Trema Vas je preplavila?

Približavanjem završetka studija razmišljate o traženju posla. Neke aktivne korake ste poduzeli, a neki Vas tek čekaju. Korak bliže zapošljavanju je i obavljen razgovor za posao koji često puta prođe neuspješno. Zbog čega?

Razgovor za posao podrazumijeva razgovor između kandidata i poslodavca. Poslodavac postavlja niz pitanja putem kojih pokušava u konačnici procijeniti je li i u kojoj mjeri kandidat prikladan za posao. On uključuje osobnu prezentaciju kandidata.  Nekoliko je vrsta razgovora za posao podijeljenih prema dominantnoj strategiji intervjuiranja: klasični, situacijski, bihevioristički i stresni. Klasični razgovor većinom sadrži općenita pitanja, npr. ,,Zašto smatrate da ste dobri za ovaj posao?”. Situacijski razgovor se provodi s namjerom da se ispitaju kandidatove sposobnosti da obavi određeni zadatak, npr. ,,Kako biste riješili konflikt s kolegom oko podjele poslova?”. Ispitivanje kandidatovih dosadašnjih sposobnosti se obavlja putem biheviorističkog razgovora, npr. ,,Kada ste trebali obaviti više zadataka/projekata kako ste odredili prioritete?”. Prema nekim autorima, jedna od vrsta intervjua je i stresni razgovor putem kojeg se postavljaju pitanja sa svrhom provjere ponašanja kandidata pod stresom, npr. s kandidatom se na neprijateljski način započinje intervju (Powers, 2007) .

Nakon provedenog razgovora, kako bi procijenio kvalitetu kandidatovih odgovara, poslodavac vrednuje dobivene odgovore. Ovaj proces osim vrednovanja sadržaja odgovora uključuje i vrednovanje načina odgovaranja, npr. ljubaznost, samopouzdanje, jasan govor.

Najčešće pogreške kandidata posljedica su neinformiranosti i nepripremljenosti te stresa i manjka samopouzdanja (Frgačić, 2014) . Pogreške možete izbjeći informirajući se o organizaciji i radnom mjestu za koje se prijavljujete, dobrom pripremom i isticanjem svojih pozitivnih osobina zbog kojih bi se poslodavac odlučio zaposliti upravo Vas.

 

Literatura

Frgačić, G. (2014). Kako dobiti posao: vodič za zaposlene i nezaposlene tražitelje posla. Zagreb : V.B.Z.
Powers, P. (2007). Vodite uspješan razgovor za posao: smanjite tjeskobu tijekom razgovora, pripremite se bolje od drugih kandidata, zgrabite posao koji volite. Varaždin: Katarina Zrinski.

Ivona Čarapina, mag. psych., viša asistentica zaposlena je na studiju psihologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Sudjeluje u izvođenju nastave iz kolegija Psihologijske metodologije i Psihologije rada i Organizacijske psihologije. Voditeljica je Karijernog savjetovališta za studente. Doktorandica je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na studiju psihologije. Glavni istraživački interesi usmjereni su na traženje posla i zapošljavanje  mladih osoba.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search