„Otisak ličnosti“: Manifestacija ličnosti u svakodnevnom kontekstu

 In Psihologija u svakodnevnom životu

Zapitate li se ikad što o Vama govori Vaš fizički izgled, omiljena glazba ili način na koji uređujete prostore u kojima boravite? U kojoj mjeri Vas „izdaje“ Vaš Facebook profil ili čak e-mail adresa? Ako ličnost odredimo kao relativno stabilan način na koji nešto doživljavamo, o nečemu mislimo ili se općenito ponašamo, postavlja se pitanje je li na temelju navedenih izvora informacija moguće zaključivati o našoj ličnosti. Istraživanja su pokazala da je odgovor na ovo pitanje potvrdan i da svi ovi izvori informacija sadrže tragove o našoj ličnosti koji omogućuju njezinu relativno točnu procjenu.

U istraživanju koje se bavilo mogućnošću procjene ličnosti na temelju fizičkog izgleda utvrđeno je da je na temelju ovog izvora informacija moguća relativno točna procjena ekstraverzije ciljnih osoba, odnosno mjere u kojoj su društvene, pričljive, energične i slično. Također je utvrđena mogućnost relativno točne procjene ugodnosti, otvorenosti prema novim iskustvima te narcizma. Pri tome je ekstrovertirane pojedince karakterizirao atraktivan, vedar i opušten izgled, otvorene pojedince karakterizirao je kreativan i nekonvencionalan izgled, a ugodne pojedince karakterizirao je vedar i opušten izgled. Kad je riječ o narcizmu, tragovi koji su upućivali na ovu osobinu uključivali su modernu i skupu odjeću, kao i dojam duljeg vremena uloženog u vlastiti izgled (Gosling, 2008) . Također, istraživanje Rentfrowa i Goslinga (Rentfrow & Gosling, 2006) utvrđeno je da je, primjerice, omiljena glazba ekstroverata energična, entuzijastična te da sadrži dosta pjevanja.

Još jedno od mogućih pitanja je nosi li i fizička okolina u sebi tragove ličnosti pojedinca koji u njoj provodi vrijeme, a skupina istraživača potražila je odgovor na ovo pitanje u sobama i uredima. Rezultati njihovog istraživanja pokazali su da su uredi pojedinaca s izraženom sklonošću prema novim iskustvima bili nekonvencionalni i distinktivni u odnosu na uobičajen izgled ureda, dok su uredi savjesnih pojedinaca bili dobro organizirani i uredni. Također, uredi ekstraverata bili su relativno topli, ukrašeni i primamljivi. Otisci ličnosti bili su prisutni i u spavaćim sobama, pri čemu su sobe pojedinaca s izraženom otvorenošću prema iskustvu također bile distinktivne u odnosu na uobičajen izgled soba te su sadržavale raznolike knjige i časopise, a sobe savjesnih pojedinaca bile su dobro organizirane, uredne i nisu bile zatrpane (Gosling, 2008).

Izuzev fizičkog okruženja, tragove ličnosti moguće je tražiti i u onom virtualnom. Back i sur. (Back i ostali, 2010) utvrdili su da Facebook profili također omogućuju relativno točnu procjenu ličnosti, kao i da odražavaju stvarnu ličnost korisnika, a ne njihovo predstavljanje idealnih sebe. Pri tome je mogućnost točne procjene bila najviša kad je riječ o ekstraverziji te otvorenosti prema novim iskustvima, a utvrđena je i u slučaju osobina ugodnosti i savjesnosti. Otisci ličnosti pronađeni su čak i u još manjem izvoru informacija: e-mail adresama. Pri tome su, primjerice, otvoreni pojedinci imali kreativnije e-mail adrese dok su adrese savjesnih pojedinaca bile manje duhovite (Back, Schmukle, & Egloff, 2008).

Na temelju opisanih istraživanja možemo zaključiti kako je otisak naše ličnosti prisutan u velikom broju naših svakodnevnih aktivnosti, preferencija i konteksta. Pri tome je on čak i vidljiv vanjskom promatraču, koji o nama ima samo informacije sadržane u promatranoj situaciji ili kontekstu.

Detaljnije o otisku ličnosti u svakodnevnom životu možete pročitati u istoimenom poglavlju u knjizi „Psihofestologija 2: Psihologijska znanost na popularan način“.

 

Literatura

Back, M. D., Schmukle, S. C., & Egloff, B. (2008). How extraverted is honey.bunny77@hotmail.de? Inferring personality from e-mail addresses. Journal of Research in Personality, 42, 1116–1122.
Back, M. D., Stopfer, J. M., Vazire, S., Gaddis, S., Schmukle, S. C., Egloff, B., & Gosling, S. D. (2010). Facebook profiles reflect actual personality, not self-idealization. Psychological Science, 21, 372–374.
Gosling, S. D. (2008). Snoop: What your stuff says about you. New York: Basic Books.
Rentfrow, P. J., & Gosling, S. D. (2006). Message in a ballad: The role of music preferences in interpersonal perception. Psychological Science, 17, 236–242.

Maja Ribar, mag. psych, je stručna suradnica u Odjelu za istraživanje i razvoj Poliklinike SUVAG te studentica poslijediplomskog doktorskog studija psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njezino područje istraživačkih interesa obuhvaća mogućnost procjene ličnosti stranaca na temelju ograničenih izvora informacija te manifestaciju ličnosti u svakodnevnim kontekstima.

Dr. sc. Denis Bratko je redovni profesor na Odsjeku za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njegov središnji istraživački interes predstavljaju istraživanja blizanaca i obiteljska istraživanja, a treba istaknuti i međukulturalne projekte istraživanja ličnosti. Vrlo je produktivan autor koji svoje radove često objavljuje u vrhunskim svjetskim časopisima iz područja psihologije ličnosti i genetike ponašanja,
Recent Posts

Start typing and press Enter to search